Solcellene leverer....

Norsk Bobilforening
redigerte november 2023 i Strøm
Denne diskusjonen ble opprettet fra kommentarer delt fra: Boning av bobilen.
(Litt frem og tilbake flytting av moderator) (Testing)

Kommentarer

 • Selv om sola står lavt leverer solcellene brukbart. Når dagene blir lengre og litt nøktert strømforbruk utover kveldene trenger vi ikke tenke på strømkabelen. Vi har foreløpig bare et vanlig 100Ah blybatteri og for vår del går det greit i sommerhalvåret.

  Foreløpig er skifte til litium bare på tenkestadiet.


 • Hei, Hvor mye total watt har du på solcellene dine?

 • Jeg vurderte å skifte til Lithiumbatteri da det gamle bodelsbatteriet mitt tok kvelden i fjor høst, men pga kostnaden valgte jeg heller å gå for et nytt batteri av samme type en gang til (80Ah bly/gel) for å se hvor lenge jeg kan klare meg med det. Har skiftet alt av pærer til LED og dermed redusert forbruket der med 90%, videre er det kun NX-alarm og vannpumpe samt noe elektronikk til trumatermostaten som bruker strøm hos meg. TVen bruker jeg bare når jeg er tilkoblet 230V, ellers er det nettbrettet som gjelder. Solceller er også et interessant tilleggsvalg som jeg sterkt vurderer å investere i. Er panelet deres montert flatt på tak, eller kan du justere vinkelen? Er det koblet direkte til solcelleinngangen på EBL-blokka, eller har du en annen løsning?

  -Svein

 • Som du ser er panelet montert flatt på taket. Jeg kjøpte en pakke med panel, regulator og display og valgte derfor å gå utenom opplegget på elblokka.


  Det som har vært viktig for oss er at vi kan klare oss uten 220V på sommerhalvåret og at vi likevel kan se noen timer på TV og lade telefoner etc. Vi hadde en tid et 45Ah litiumbatteri som kun ble ladet fra solcella. Det veide bare 3 kg og kunne lett tas med seg. Det hadde innebygd inverter så jeg kunne koble til laptop osv. Men det tok kvelden for et år siden så da gikk jeg tilbake til det gamle oppsettet.

 • Og dere klarte dere med kun 45Ah batteri og 130W panel? Det høres jo ganske imponerende ut, idag leser man jo at man må ha batteripakker stablet overalt i bilen og hele biltaket tapetsert av solpaneler for å kunne overleve mer enn 2-3 dager! 😀

 • Nei oppsettet var slik den gangen at solcella var kun kobla mot 45Ah litium. Og så ble det plassert en regulator (enveiskobling) mellom litium og bodelsbatteriet 100Ah. Regulatoren virket slik at når bodelsbatteriet kom under 12,5V så åpnet regulatoren for strøm fra litiumsbatteriet. Jeg savner virkelig den løsningen. Bodelsbatteriet kom stort sett aldri under 12,5V. Men neste gang blir det nok bare litium tenker jeg. Og så må man huske på at strømbehovet er så individuelt at noen vil hevde at 130W på taket er for lite. Men vi klarer oss stort sett bra. 😀

 • Ahh, sånn på vis ja, det hørtes litt mer realistisk ut! 😊

  Dette er batteriet som satt i bilen da jeg kjøpte den, og som jeg nettopp erstattet med et nytt av samme type: https://www.mekonomen.no/forbruk-80-ah-exide-14450112. 900Wh blir vel rundt 450 i praksis, da disse batteriene helst ikke skal utlades mer enn 50%, men jeg håper det vil klare seg i kortere perioder med mitt beskjedne forbruk, hvertfall til jeg får montert solceller for ekstra påfyll underveis.

  Jeg klarte jo å drepe det gamle batteriet allerede første kvelden på min første tur etter at jeg kjøpte bilen, men mulig det var halvdødt allerede, aner ikke hvor gammelt det var eller hvor mye juling det har fått tidligere. Noen kveldstimer med TV-titting, lys og varme medførte at jeg tidlig neste morgen våknet til en død bodel, og måtte la bilen gå på tomgang for å få strøm til morgenstellet før jeg kom meg avgårde. Etter en dag med kjøring var det igjen på tide å fricampe for natten, men klok av skade reduserte jeg strømforbruket så mye som mulig, og det gikk faktisk helt fint, og det samme neste natt etter en ny dag med kjøring, så jeg slo meg til ro med at jeg bare hadde vært uheldig og brukt for mye strøm den første kvelden.

  Siste turen med bilen i fjor høst endte imidlertid med dødt batteri ganske tidlig den første kvelden, og etter en strømløs natt uten verken fungerende NX-alarm eller varme så jeg meg nødt til å gjøre vendereis neste morgen. Hjemturen da var veldig kjip, jeg hadde lagt så masse planer for turen og hvor jeg skulle campe på min 50-årsdag, men alt det kunne jeg visst bare glemme...

  Sorry for OT rant!

Logg inn eller Registrer deg for å kommentere.